Juniorer glänste i tynande stafett

Orienteringsstafetten Smålandskavlen har en lång och traditionsrik historia och var under en lång tid en prestigefylld avslutning på orienteringsåret.

För ett tjugotal år sedan var Smålandskavlen, efter Tiomila och Jukola, något av det största man kunde vinna som klubblag. Men även om årets segrande lag i både herr- och damklassen, IFK Göteborg, under året tagit hem såväl Tiomila som Jukola, lär det inte bli något större firande i Kamratgården för segern i Smålandskavlen utanför Aneby.

När Växjö OK arrangerade tävlingen i Fyllerydsskogen för 18 år sedan fanns det inte mindre än 229 herrlag och 105 damlag anmälda från alla världens orienteringsländer. I år bestod motståndet av 34 herrlag och 14 damlag, samtliga från Sverige. Något har alltså under de senaste åren gått väldigt fel med intresset för arrangemanget. Värdskapet för tävlingarna turnerar runt i Småland och tyvärr verkar de flesta arrangörsföreningar famla i höstmörkret efter ett svar, och vad som kommer hända i framtiden kommer troligen att diskuteras under mer än ett möte i vinter mellan de Småländska orienteringsföreningarna. Men helt klart är att något måste ske om det ska bli något av nästa års planerade stafett i Asa utanför Lammhult.

Växjös juniorer glänste
Men även om deltagarantalet sjunker så har det fortfarande tävlats i helgen, och starkast bland lagen från Kronoberg var Växjö OK:s juniorlag. Erik Åkesson gjorde en mycket fin öppningssträcka under lördagskvällen och var bara 20 sekunder ifrån sträcksegern. En fin inledning som förvaltades väl av 14-åriga Noel Braun som höll kvar Växjölaget i tätkänning inför omstarten på söndagsmorgonen. Under dagsträckorna fortsatte Isac Ericsson och Hugo Ericsson att springa bra. Laget avslutades med juniorlandslagslöparen Gustav Runefors som trots överlägset bäst sträcktid inte nådde riktigt ända fram, men kunde ändå föra imål laget på en tredjeplats, dryga minuten från segern.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *